Om Hidra

Vi liker å si at her finner du sørlandsidyll i vill vestlandsnatur. Med en levende kystkultur og unik gjestfrihet, ønsker vi alle velkommen til øya vår.  

Hidra strekker seg ut på vel 20,4 kvadratkilometer ytterst mot havet i Flekkefjord kommune. Her finner du skjærgård, kulturlandskap, nærmere 300 meter høye “fjelltopper”, badevann og lune viker. I tettstedene Kirkehamn og Rasvåg ligger hvitmalte sørlandshus i klynger med smale smug og rosehager. Om lag 550 fastboende skaper et levende kystsamfunn med barnehage, skole og arbeidsplasser. Om sommeren sørger hyttefolk og besøkende for et yrende liv mellom hus, holmer og hav.

Litt fakta: Her møter havet land! Fiske og ferdsel på havet har gitt grunnlag for bosetting siden de første menneskene kom til Sørlandskysten. Hidra har en kulturhistorie som strekker seg tilbake til slutten av forrige istid. Det eldste arkeologiske funnet er en 9500 år gammel hakke som sannsynligvis er laget av hvalrosstann, havets elfenben. Videre er det funnet steinøkser og flintredskaper i stort monn, en runestein fra 400-tallet, en gullskatt fra yngre jernalder og en skinnbukse fra middelalderen. I nyere tid har de naturlig lune uthavnene på øya vært sentrale i norsk seilskutetid. Midt mellom de utsatte kyststrekkene Jæren i vest og Lista i øst, fant skutene ly når nordvesten sto rett på fra Nordsjøen. Og det er fortsatt denne kontrasten som gjør Hidra unik å besøke den dag i dag; lune viker og åpent hav.

Veibeskrivelse: For å komme til Hidra starter man i Flekkefjord. Det er 15 minutter med bil til ferjeleiet på Kvellandstrand. Derfra bruker ferja 7 minutter over det 350 meter brede Hidrasundet som skiller øya fra fastlandet. Herfra er det 8 km til Rasvåg og 6 km til Kirkehamn. Veinettet på Hidra har form som en litt krokete Y. Den starter på ferjeleiet på nordsiden av øya. Fra midten av øya, som er delt i to av en kanal, strekker den ene armen på y’en seg vestover mot Kirkehamn, og den andre armen strekker seg sørover til Rasvåg. Skiltede parkeringsplasser finner du i Rasvåg og Kirkehamn, og der stien til Hågåsen starter. Vår anbefaling er å oppleve øya fra el-sykkelsetet. Avstandene og veiene egner seg godt til el-sykkel. Da har du friheten til å følge eget tempo, og å ta avstikkere der du ikke kommer til med bil. Se alle våre tilbud på opplevelser, mat og drikke og overnatting

Scroll to Top